Kortspel


De flesta tänker nog på klassiker som Canasta eller Bridge när man säger kortspel och vem har inte spelat UNO? Kortspel som företeelse har funnits de senaste sexhundra åren, och visar inga spår av att vilja dö ut. Tvärtom, hela tiden kommer det nya sätt att spela kort på och nya sorters kort. De vanligaste kortspelen bland ungdomar näst efter den klassiska brittiska leken är samlarkortspelen.

Magic the Gathering är världens första och största samlarkortspel. Det är från början designat för att spelas en mot en, men det går även utmärkt att spela flera sammtidigt. När man spelar Magic så har varje spelare en unik lek. Det finns färdiga lekar att köpa som består av 40 kort, men man kan också köpa slumpade kort och bygga en egen lek. Det är kortkombinationerna i lekarna, sättet du spelar korten på och en gnutta tur som avgör vem som vinner.

Idag finns hundratals olika samlakortspel från en uppsjö konkurrerande speltillverkare. Några andra spel värda att nämna idag är Pokémon, The Lord of the Rings och Game of Thrones.

I en del spel gäller det att vinna genom att samla flest ledtrådar (rätt kort) snabbast för att lösa ett visst problem. I andra så gäller det att slänga eldbollar på sin motståndare tills han har slut på energi. Mycket handlar om att sätta ihop en lek som ger en god chans att få upp just de kort som tillsammans ger de bästa förutsättningarna för att vinna och att räkna ut vilka kortkombinationer som ger fördelar och under vilka förutsättningar.

Källa: Sverok.se

 
Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!